четвер, 15 лютого 2018 р.

Стрітення Господнє

У вигляді гри ми з 3-Б класом сьогодні провели годину духовності "Стрітення Господнє". Різдв’яний круг свят завершується празником Господнього Стрітення, що його святкуємо сорокового дня по Христовому Різдві  15 лютого. Як і Різдво, Стрітення належить до 12-ти найбільших (окрім свята над святами – Великодня) свят церковного року. Таку назву празник має тому, що у цей день відбулася стріча Божої Дитини - маленького Ісуса і його Пресвятої Матері з праведним Семеоном. Про цю зустріч і про свято взагалі у бібліотеці діти мали можливість переглянути фільм "Стрітення. Що святкуємо?".

Передусім, в церквах освячували свічки. Їх дбайливо берегли протягом року і часто використовували як лікувальний, протизлодушний чи заспокійливий засіб. І ми з діточками запалили таку стрітеневу свічечку, щоб усі були здорові, чемні, щоб всяке лихо обминало нас протягом року.



У народі ще це свято вважають часом зустрічі зими і літа. Побутував цікавий звичай, пов’язаний з цим святом. Напередодні його жінки випікали обрядове печиво у вигляді пташок – «жайворонків». Їх давали дітям, щоб віднесли в садок. Люди вірили: птахи на своїх крилах приносять з далекого вирію весну, проганяють люту зиму. З цього приводу ми символічно прикликали до нас птахів, порозвішували по нашій світлиці, щоб весна була тепла, привітна і весела. 

 Із краю-кураю
Пташок викликаю:
Летіть, жайворонки,
До нашої сторонки,
Спішіть, ластів’ята,
До нашої хати –
Весну зустрічати,
Зиму проводжати!


Немає коментарів:

Дописати коментар