четвер, 30 січня 2020 р.

Пізнаєш коріння-пізнаєш себе

Хата, оселя… В усіх народів традиційне житло символізувало особистий Всесвіт родини і було водночас відображенням космосу. Іноді здається, що в таких старовинних хатах зберігається символічний ключ від таємниці і суті нашого буття. У хаті людина народжувалася, звідти вона йшла «у світи» шукати себе, туди вона поверталася, щоб продовжити рід, і зрештою, в хаті людина відходила в інший світ, приєднуючись до поколінь предків у Вирії-Раю. А хата залишалася… Її не запрошували до Вирію, але вона берегла пам’ять про покоління, які жили в ній. Берегла свої історії, які й творять Історію…Частинку такої історії ми почали зберігати і примножувати у світлиці нашої бібліотеки. 
    Вишитий рушник, сорочка, килим, домотканий хідничок, вишиті картини у різьблених рамках, скриня, ціп, бамбетля, гілетка, пранник, ліхтарня і багато інших речей, яким понад 70 років  - без них важко уявити наше село, нашу Україну. Це наша родовідна пам'ять, наші обереги, символи, залишені нашими бабусями і дідусями, з них починається для кожного Батьківщина. На перший погляд ці прості й дивовижні предмети, родинні реліквії здаються якоюсь дрібничкою, чимось звичайним, буденним, але це не так! Наші реліквії - це наші талісмани, які ми цінуємо поряд із душевними якостями - добром, милосердям, любов'ю. Це найдорожче - наші корені.
Не зможе вирости дерево без кореня, а людина без свого родового коріння. 
     Нижньострутинська бібліотека робить великий внесок у справу відродження, популяризації та розповсюдження українських звичаїв, обрядів, традицій шляхом організації етно-куточка «У бабусі на горищі».

    Для всіх відвідувачів нашої бібліотеки ми також підготували словничок старих забутих струтинських слів. А ви знаєте, що «варцаб» це підвіконник,  а «гижки» то холодець. А знаєте що означають такі слова : «гопка», «маглівниця», «гачі», «залізко», «завушниці», «куфер», «мізерія», «цирета»…???   Ні?  То запрошуємо до нас етнографічну фізкультхвилинку «Пізнаєш коріння-пізнаєш себе» 


Давайте разом відроджувати наше – українське. Наша пам’ять оберігає наші домівки і донесе культуру та звичаї українців до наступних поколінь.


Немає коментарів:

Дописати коментар