середа, 20 травня 2020 р.

Вишиванка в деталях

Напевно немає ні одної домівки в Нижньому Струтині, де б не було вишиванки. А в багатьох сім’ях зберігаються сорочки, вишиті бабусями і прабабусями, і є оберегами родини. Цього року до дня вишиванки ми підготували яскравий колаж «Вишиванка в деталях»,  де хочемо представити роботи наших активних читачок, майстринь своєї справи, які освоїли непрості техніки і продовжують традиції своєї землі. 


Як же без робіт відомої нашої майстрині, директора НД О.З.Кохман. Вишивка – це її життя. У її величезному доробку більше ста чоловічих сорочок.


 А от Т.Б.Бігун полюбляє вишивати сорочки бісером. Для сина і дочки вони стануть оберегом на все життя.








Старовинною і надзвичайно колоритною є вишивка «низинкою», яку успішно освоїла  Л.Б.Якимів.







«Хрестиком», «низинкою», «бісером», і не тільки… С.Т.Дідоха ще й оздоблює свої роботи «мережкою». Ця техніка її завжди приваблювала. Довго вчилася, консультувалась із старшими вишивальницями і тепер виконує майстерно.




Вишитий горсет є частиною українського національного одягу. В умілих руках В.М.Гавриляк на чорному велюрі знову розцвітають різнокольорові квіти.




Гердани - традиційні українські прикраси з бісеру виготовленні у техніці станочного плетіння. Синій – класичний, червоний – округлений (інша назва «гердан Клеопатри»). Всі види герданів можна виготовити на станку, як зображено на фото. Цю техніку вивчила Н.С.Котурбаш, і залюбки тішить всіх своїми шедеврами.



"День Вишиванки 2020 присвячується українській родині та родоводу. Пандемія дала можливість зупинитись та осмислити, що насправді важливо - турбота про старше покоління та виховання освіченого, гуманного наступного, - вважають організатори свята, громадська організація "Всесвітній день вишиванки". 

В нас обереги вишивають здавна.
Така традиція в народі прижилась.
Вона прадавня, вічна й дуже славна.
В культурі й до сьогодні збереглась.
Ані вікам, ні моді не здолати…
Вона в людському серці і в душі.
У ній любові, мрій, надій багато
І ти традиції забути не спіши.

Немає коментарів:

Дописати коментар